Vprašanja & odgovori

Kje je kaligrafija sploh uporabna?

Kaligrafija je nadvse uporabna in lepa, kadar želimo z njo obogatiti pomembne življenjske mejnike, kot so obhajilo, krst, diploma in poroka, ali le popestriti pogrinjke božičnih in novoletnih zabav. S kaligrafijo lahko izpišem vašo najljubšo pesem, voščilo vašemu najdražjemu ali čestitko ob diplomi vašega prijatelja. Brez kaligrafije si ne morem zamisliti poroke.

Kaligrafski detajli lahko krasijo vabila, menije, sedežne rede, poročne napisne table, ogledala z imeni gostov, namizne številke in zahvale gostom. Moderna kaligrafija se poda na vsako stekleno površino ljubke kavarnice, ki vabi z najboljšo kavo v mestu. In kadar v zadnjem hipu ostanete brez ideje za darilo, vam izpišem lepo misel za vam ljubo osebo.

Pri kaligrafiji se ne omejim le na papir. Kaligrafijo lahko pišem tudi na les, akril, steklo, kamen ali celo na školjke.

 

Kaligrafsko ročno graviranje spremeni stekleničko parfuma v unikatno in prečudovito darilo. Tudi vinska steklenica, ki je velikokrat podarjena naprej, lahko postane presenečenje, ki se mu obdarovanec ne bo zlahka odpovedal. Gravuro lahko s posebnimi barvami še dodatno poudarim.

Kaj pa, če so vabila že natisnjena in sem šele zdaj pomislil/-a na kaligrafijo?

Nič zato. Ne glede na stil že izdelanih vabil lahko za naslove izberete tradicionalno ali moderno kaligrafijo, ki bo združila slog in se subtilno povezala z ostalimi poročnimi detajli. Posebej za vas lahko ustvarimo čisto posebno pisavo. Predvsem je pomembno, da nam pravi čas dostavite vzorec vabila in kuverte ter naslove.

Kaj pa, če želim, da je moje vabilo v celoti kaligrafsko izpisano?

Tudi celotno vabilo je lahko izpisano kaligrafsko. Lahko pripravim tudi izpis za ponatis večjega števila tiskanih vabil. Kaligrafska pisava zahteva nekaj več prostora. Za ohranitev minimalističnega sloga vabila se zato v besedilu izognimo predolgim verzom in citatom. Naj bo osrednji del vabila, ki bo ukradel vso pozornost, kaligrafski izpis vajinih imen in ne rima o ljubezni, ki ste jo slučajno našli na spletu.

Kaj mora vsebovati poročno vabilo?

Vsako vabilo je pisna prošnja, s katero nekoga povabimo, da pride na dogovorjeno mesto ob dogovorjeni uri. Vabilo naj vsebuje:

ime gostitelja,

željo gostitelja (vas prisrčno vabim, vas vljudno vabim, želiva deliti pomembne življenjske trenutke itd.),

navedbo vrste dogodka,

datum,

uro,

kraj,

navodilo za odgovore ali potrditev udeležbe »R.S.V.P.«,

priporočilo za obleko ali »dress code« (lahko dodate tudi barvno paleto, ki narekuje gostom barvo vaše poroke),

navodila za pot, lahko dodate tudi zemljevid.

Če je vaš dogodek razdeljen na različne aktivnosti, lahko vabilu dodate posebno kartico s podrobnostmi in časovnico dogajanja.

Ali lahko napišete verz na voščilnico, kupljeno v supermarketu?

Ne! Voščilnice, ki jih ponujajo v trgovskih centrih, so iz papirja, ki je za pisanje zelo nehvaležen, le-tega pa ne morem prej testirati, zato se temu početju izognem v velikem loku. Vanjo bi sicer lahko vložila list z izpisanim voščilom, vendar so te voščilnice tudi majhnega formata, navadno velikosti A6 (105 mm x 148 mm). Za kratek verz devetih besed, kot je: »Želim ti vse najboljše za tvoj rojstni dan, Zlatka«, je prostor na voščilnici premajhen. Že res, da lahko kaligrafi pišemo tudi zelo drobna besedila, vendar je pomembna tudi sporočilna vrednost teksta za določeno priložnost. Namen voščilnice je, da naslovnik prebere sporočilo, v tem primeru voščilo za rojstni dan. Kar se zdi kratek natipkan stavek, ki bi zavzel majhno površino papirja, če je natiskan na tiskalnik, lahko kaligrafsko izpisan potrebuje veliko več prostora. Zaradi kaligrafskih zakonitosti potrebuje tudi zadosten medvrstični prostor, da lahko »diha« in da je lepopis berljiv. Kupljena voščilnica ima navadno na prvi strani že neko sporočilo ali ilustracijo, ki ne zahteva še dodatnega teksta, kaligrafija pa na taki masovno tiskani voščilnici izgubi svojo unikatno vrednost. Iz tako preprostega stavka, kot je rojstnodnevno voščilo, lahko kaligrafi ustvarimo samostojen umetniški izdelek, a ta zahteva čas, primerno velikost in kakovost papirja. Zato še enkrat, NE na kupljene voščilnice.

Ali je kaligrafija na kuvertah vodoodporna?

Izkušnje so pokazale, da vam ni treba skrbeti, da bi se naslovi na kuvertah razmazali. Za mirno vest lahko kuvertam dodam impregnacijo, le-ta pa seveda predstavlja dodaten strošek in podaljša čas izvedbe. Možen je tudi poseben premaz, ki naredi kuverto in pisanje odporno na kapljice, vendar je po premazu kuverta nekoliko svetleča. To priporočam le pri kakšnem posamičnem izvodu, ki potuje zelo daleč.

Ali potrebujem dodatne kuverte?

Da! Pri kaligrafiji gre za ročno delo in vsi delamo napake. Zato zahtevam od 10 do 15 odstotkov dodatnih ovojnic zaradi morebitnih napak pri pisanju ali napak v papirju. Upoštevajte to že pri naročilu kuvert, morda jih v želeni velikosti ali barvi kasneje ne bo več možno naročiti.

Ali poleg kaligrafije na kuverte nudite še kakšne storitve?

Da! Kaligrafsko izpisujem tudi imena za sedežni red, kreativne kartončke s poročnimi željami, zahvalna sporočila, poročne napise na ogledala, akril ali lesene table. Nudim tudi ročno izdelane poročne mape in kaligrafsko graviranje. Kaligrafijo lahko pišem in graviram tudi na dogodkih.

Daljši kaligrafski teksti se zdijo predragi za moj žep. Ali lahko kupim kak ponatis kaligrafskih pesmi?

Da! Lahko kupite ponatis izpisane pesmi, kot so Himna RS, Hipokratova zaprisega ali Deziderata. Seveda se prej prepričajte, če jih imam na zalogi.

Na katere površine oziroma na katere izdelke lahko gravirate?

Ročno kaligrafsko graviram na steklo, kovino in kamen. Graviram na parfumske stekleničke, vinske ali steklenice žganih pijač (viski, konjak, gin), kavne skodelice, termo steklenice, nože in jedilni pribor.

Ali je pomembno, kakšna je parfumska steklenica?

Da! Parfumske stekleničke so primerne za graviranje, če imajo ravne ploske površine brez vdolbinic ali reliefov in so iz navadnega gladkega stekla. To pomeni, da niso iz brušenega stekla (frozen glass) ali take s premazom, ki dajejo le videz brušenega stekla. Takšne stekleničke niso primerne, saj se premaz pri graviranju lušči. Na steklenički iz brušenega stekla kaligrafije ni možno obarvati.

Kakšna naj bo vinska steklenica za graviranje kratkega teksta, npr. »Čestitke ob diplomi!«?

Gravirana kaligrafija je bolj vidna na temni steklenici, vendar je prekrasna tudi na steklenicah rose vina. Tudi za vinsko ali viski steklenico velja, da mora biti površina gladka, brez vdolbin in reliefov. Kratek tekst lahko izpišem navpično brez odstranjevanja etiket. Za več teksta je treba odstraniti prednjo ali zadnjo etiketo. Katero, je odvisno od vas. Če sta vam pomembna letnik in serija vina, je bolje, da jo pustim in odstranim sprednjo etiketo, kjer bo kaligrafija, ali obratno. Lahko izberete steklenico, ki ima spredaj manjšo etiketo, ki je v tem primeru sploh ni treba odstraniti. Glede na barve etikete lahko obarvam tudi kaligrafijo. Vina imajo velikokrat zlate detajle v etiketi, zato lahko tudi kaligrafijo obarvam z zlato barvo, kar je čudovita kombinacija. Upoštevajte tudi, da so na steklenici lahko napake v steklu tudi pod etiketo. Večkrat so to kakšne majhne vdolbinice, ki pa ne vplivajo veliko na graviranje, saj se tem predelom skušam izogniti, lahko pa posamezno potezo primerno speljem mimo napake ali dodam dekoracijo, ki to skrije. Vina, ki jih ponujam v spletni trgovini so izbrana na podlagi preizkušanja na vsaki posamični steklenici. So kvalitetna, tudi steklenice so zelo primerne za graviranje. Večina vin v trgovini je cenovnega razreda od 21 EUR do 28 EUR. Torej ne gre za cenena vina, saj bi taka bilo nesmiselno dodatno krasiti s tako zahtevno in delikatno dekoracijo, ki zahteva kar nekaj časa.

Ali lahko graviran kozarec perem v pomivalnem stroju?

Z vsako posodo ravnajte v skladu z navodili proizvajalca. Barvilo na gravuri sčasoma zbledi, če kozarec pogosto perete v pomivalnem stroju. Čeprav je zlata kaligrafija čudovita, ko je v kozarcu vino, lahko razmislite o srebrnem barvilu (ali brez barvila), saj ob postopnem izpiranju ni tako opazno, da se barvilo odstranjuje, saj je sama gravura v enaki niansi.

Kam dostavim steklenico in kje jo lahko prevzamem?

Možna sta dostava po pošti ali osebni prevzem v Ljubljani.

Kako naj steklenico podarim? Imate tudi primerno embalažo?

Seveda! Po naročilu vam lahko priskrbimo tudi primeren tulec v različnih barvah za vašo darilno steklenico. Po želji lahko dodamo dekorativni trak ali vrvico s pečatom. Tulci so ročno izdelani, zato izdelava zahteva nekaj časa. Kaligrafsko izpisano steklenico z darilnim tulcem naročite najmanj deset dni pred želenim rokom.

Kaligrafija in kaligrafsko graviranje na dogodku. Kaj pa je to?

Kaligrafija v živo na dogodku ustvarja nepozabno nakupovalno izkušnjo in  posebno doživetje obiskanega dogodka. Vašo storitev povzpne na novo raven. Odlična je za vinske degustacije, lansiranje novega izdelka ali blagovne znamke in je navdušujoča na porokah. Najpogostejša beseda strank in gostov, ko v živo opazujejo, kako se besede pred njihovimi očmi spreminjajo v čudovito kaligrafijo, je »vauuu«.

Kako naročim?

Preko kontaktnega obrazca vpišite svoje podatke in vprašanja. Lahko me tudi pokličete in mi zaupate vaše zamisli.

Ali lahko svoje naročilo prekličem?

Preklic naročila je opredeljen v splošnih pogojih.

Zakaj kaligrafija na kuverte?

Zakaj? Hmmm. Naj pojasnim svoj vidik. Poročna vabila so prvi stik z vašimi gosti. Iz njih je mogoče razbrati, kakšna bo vaša poroka. Za vabila velja, da naslove izpišemo ročno. Veliko parov se odloči poročna vabila razdeliti osebno, saj naj bi bilo pošiljanje po pošti preveč neosebno, zato pustijo kuverte, če jih sploh imajo, nepopisane. Skozi oči kaligrafinje se mi zdi to zelo nepravično do lepe kuverte, ki me kar kliče, da nanjo nanesem nepozabne poteze in ji vdahnem popolnoma novo življenje.

Osebno vročanje je sicer tenkočutno in domiselno, a hkrati časovno zamudno, kadar imamo načrtovano večjo poroko. Vljudno je, da svoj obisk napovemo. Če sorodniki in prijatelji takrat nimajo časa, se lahko osebno vročanje razvleče na nekaj tednov ali celo mesecev. Tako nekatere povabimo veliko prej kot druge. Sorodniki in prijatelji se med seboj pogovarjajo in tisti, ki jih še niste povabili, bi lahko sklepali, da na poroko sploh ne bodo vabljeni. Kadar pa vabila pošljemo po pošti, jih naslovniki praviloma prejmejo skoraj hkrati.

Prejeti pisemsko ovojnico z ročno napisanim naslovom je še posebej vznemirljivo, kar zagotovo naredi svojevrsten vtis na povabljenca. S takšnim skrbnim odnosom vašim najdražjim sporočate, da ste se zanje še posebej potrudili in si jih resnično želite ob sebi v teh nepozabnih trenutkih. Vabilo brez kuverte ali s kuverto brez izpisanega naslovnika daje vtis, kot da niste ravno dobro premislili, koga boste povabili.

Navadno imajo pari natisnjeno določeno število vabil in približno pet do deset rezervnih vabil za vsak slučaj. Ne dajte povabljenemu vtisa, da ste ga povabili z rezervnim vabilom in samo zato, ker ste nanj naleteli v dneh, ko vročate vabila. Prav je, da na kuverte nalepimo lične znamke in se tako izognemo plačani poštnini ali natiskanim nalepkam, ki jih poštni uslužbenci v naglici lepijo postrani, včasih tudi preko kaligrafsko izpisanega naslova.

Kdaj moram naročiti kaligrafijo za kuverte?

Za kaligrafsko pisanje naslovov na kuverte potrebujem dva tedna. Vse je odvisno tudi od naslednjega:

koliko kuvert imate,

ali potrebujete izpis naslovov le na naslovne kuverte,

ali potrebujete izpis naslova tudi na povratni kuverti,

kakšne barve so vaše kuverte,

ali gre morda za biserni papir kuvert,

kakšne velikosti so vaše kuverte,

ali želite posebno barvo pisanja.

Ne čakajte do zadnjega trenutka. V nasprotnem primeru boste morda morali plačati dodatek za nujno naročilo.

Kako naj izgleda seznam naslovnikov?

Seznam naslovov naj bo natipkan. Upoštevajte bonton naslavljanja, pravilnost imenovanja ulic in cest ter velike začetnice pri imenovanju krajev. Nemalokrat se zgodi, da zamenjujemo ulico s cesto, zato se lahko zgodi, da vabilo ne bo prispelo. Pravilnosti izpisa ulic in cest ter poimenovanja krajev ne preverjam. Izpišite celoten naziv ceste ali ulice (npr. Ljubljanska cesta 100 in ne Ljubljanska 100 ali Ljubljanska c. 100), izpišite tudi celotno ime mest oziroma krajev. Tako bo kaligrafija na kuvertah še posebej izstopala. Razlike v ceni ni, kadar naslov vsebuje do štiri vrstice.

Ali ponujate več barv kaligrafskega pisanja? Kaj pa s kovinskim (metalik) leskom?

Seveda! Na zalogi imam več barv in odtenkov. Lahko pripravim tudi nov odtenek, ki se bo ujemal z vašimi vabili. Še posebej očarljivi so tisti s kovinskim leskom, ki imajo zaradi gostote še posebej lep reliefni videz in otip.

Ali lahko naročim vzorec kaligrafsko napisanega svojega imena?

Da, vendar so vzorci plačljivi. Navadno si stranke zaželijo vzorec svojega imena, izpisanega s črnilom kovinskega leska, saj si ne znajo predstavljati, kako bo izpis izgledal in se občutil na papirju. Rezultat jih vedno navduši.

Ali je pomembno, kakšen papir izberem?

Da! Kakovost papirja vpliva tudi na videz kaligrafije. Stoodstotni bombažni papirji so primerni, papirji z bisernim leskom težje sprejemajo črnilo, le-to pa se zelo počasi suši.  Biserni papir ne omogoča res zelo tankih potez, ki so značilnost pisave Copperplate. Tudi gramatura papirja vpliva na kaligrafski izpis, saj se lahko na zelo tankem papirju črnilo zlije na drugo stran. Zaradi tega večkrat predlagam papirje iz lastne zaloge.

Ali lahko pišete na ročno delane papirje?

Da, vendar jih je treba pred pisanjem obdelati, da so primerni za kaligrafijo in da se črnilo ne razlije oziroma da se pero ne zatika v vlakna.

Ali lahko napišete posvetilo v knjigo, ki jo bom podaril/-a?

Da, vendar tukaj vztrajam pri vloženem listu. Se pravi, da vašo misel ali voščilo vpišem na papir, ki ga lahko nalepim v knjigo ali ga vanjo vložite. Prazen list na začetku knjige je podoben bisernemu papirju. Črnilo se nikakor ne vpije in tudi po dveh dneh še ni popolnoma suho, zato se lahko razmaže in knjiga je uničena.

Kakšne so vaše ročno izdelane poročne mape?

Poročne mape navadno izdelam v formatu A4. Namenjene so predvsem hranjenju izpiska iz matičnega registra o sklenjeni zakonski zvezi. Mapo večkrat naroči priča in vanjo shrani svoj poročni govor, ki ga potem preda mladoporočencema. Narejene so iz lepenke, ročno izdelanega papirja in knjigoveškega platna. Najbolje sta sprejeti bela in sivkina barva z dodatkom belih trakov ali drobnih umetnih cvetov. Seveda lahko izberete svojo barvo.

Zakaj se cena graviranja razlikuje kljub enaki količini teksta?

Cena gravure je lahko različna kljub enaki količini teksta, kadar gre za zahtevno pripravo na steklenicah, ki so morda še posebej neobičajno ukrivljene. Pri teh je potrebno veliko več časa za pripravo smernih črt. Če na steklenici želite moderno kaligrafijo, je treba pisanje ponavljati po istih potezah za učinek, ki ga pri pisanju s peresom dobimo zaradi lastnosti samega kaligrafskega peresa. Zaradi tega pri graviranju moderne kaligrafije porabim dodaten sveder več kot pri enolinijskem graviranju.

Ali vinsko (tudi viski, konjak in gin) steklenico zagotovite vi ali jo moram kupiti?

V trgovini najdete belo in rdeče vino ter penine. Naredila sem ožji izbor steklenic, ki sem jih predhodno poizkusno že gravirala in tako preizkusila trdoto in trdnost samega stekla. Če želite izbrati nekaj povsem drugega vam priporočam nakup preko spletne vinarne in direktno pošiljanje v naš studio. Na podlagi vašega povpraševanja in sporočila za graviranje steklenice vam bom pripravila predračun. Po prejetju plačila in steklenice vam bom gravirano steklenico poslala v roku 7 delovnih dni. Za graviranje niso primerne steklenice, ki so brušene ali takšne s premazom, ki dajejo videz brušenega stekla, saj se ta premaz lušči. Izberite takšno z manjšo etiketo, s primernim prostorom za graviranje teksta.

Ali gravirate tudi penine in šampanjce?

Da, vendar pazljivo saj je steklenica pod pritiskom. Večinoma na te steklenice graviram »eno-linijsko«, to pomeni z eno potezo. Ne pretiravam s širjenjem linij ob večji količini teksta, da bi imitirala potezo kaligrafskega peresa, s katerim že zaradi njegove oblike in značilne uporabe, ustvarim široko vzdolžno potezo. Ročno graviranje je tudi nekoliko globje kot lasersko. Gravura zato posega v površino steklenice in lahko spremeni njene fizikalne lastnosti. Vendar so dosedanje gravirane steklenice vse preživele graviranje in tudi nekajurno vožnjo v avtomobilu.

Kateri je najbolj pogosto graviran citat, primeren za steklenico?

Najboljše vino je tisto, ki ga pijemo s prijatelji.

Najboljši viski je tisti, ki ga pijemo s prijatelji.

Čestitke ob diplomi.

Včasih je kozarec vina z dobrim prijateljem edina terapija, ki jo potrebuješ.

There is nothing like staying home for real comfort. (Jane Austen)

The problem with the world is that everyone is a few drinks behind. (Humphrey Bogart)

Too much of anything is bad, but too much of whisky is barely enough. (Mark Twain)

What whisky will not cure there is no cure for.

Ime slavljenca in datum rojstnega dne.

Vse najboljše in datum rojstnega dne.

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaTrgovina